Katılım Bankacılığı Nedir?
Katılım bankacılığı; mali sektörde faaliyet gösteren ve reel ekonomiyi finanse eden, bankacılık hizmetleri sunan kuruluşlardır. Sisteme dahil olan fon sahiplerinden toplanan paralar; reel sektörde faizsiz bir şekilde değerlendirilir ve oluşan karların büyük bir kısmı, fon sahiplerine dağıtılır.
Yabancı para birimleri ile vadeli hesap şeklinde hesaplar ve Türk lirası ile açılabilen hesaplar vardır. Esasında bu tür bankaların yaptığı; reel sektörün ihtiyacı olan malı ya da malzemeyi peşin olarak alıp, vadeli olarak ihtiyacı olan işletmeye satmaktır.
Kuruluş Amacı Nedir?
En büyük kuruluş amacı; toplumun gereksinimlerindendir. Yani toplumumuzda hala hatırı sayılı bir kesim, gelirlerini bankalardan uzak tutar. Bunun nedeni faiz geliridir. Toplumun bu kesimi, faiz gelirlerinden uzak durduğu için, katılım bankası sistemi doğdu.
Belli kesimin elinde tutulan bu paralar, atıl olarak kalmakta ve belli bir kayıp yaşanmasına sebep olur. Katılım bankaları kuruluş amacından dolayı faiz yerine kar payı şeklinde bir sistem sunmuş ve bu da bu kesimin mevduatlarını güvenle, bu bankalara yatırmalarını sağladı.