Klima Mikrobu
İyi temizlenmemiş klima filtrelerinden yayılan bakteriler akciğerlere yerleşerek “klima hastalığı” olarak bilinen ve öldürücü olabilen lejyoner hastalığına yol açabilir. Sıcaklarda ve soğuklarda sürekli kullanılan klimaların filtresinden yayılan çok küçük su damlacıklarının (aerosoller) solunması ile bakteriler ve mikroorganizmalar insana bulaşabilir.
Sonuç öldürücü bile olabilen klima yani lejyoner hastalığı. Hastalığa ilk olarak 1976’da A.B.D.’deki bir otelde paralı askerlerin katıldığı bir toplantıda rastlandığı için ve sonuçta sebebin klima olduğu belirlendiği için bu isim verilmiş. Etken bakteri klimalarda, soğutma sistemlerinde, duş başlıklarında, uygun nem ve sıcaklıkta çoğalma yeteneği fazla olan bir zaatürre bakterisi.
Belirtileri Nedir?
Hastalıkta yüksek ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları ön planda görülüyor. Ayrıca kusma, bulantı, ishal gibi bağırsak sorunları da yaşanıyor. Öksürüğün aksine balgam çıkarılması olmuyor. 40 dereceye kadar çıkabilen yüksek ateş ve nefes darlığı alarm olarak kabul edilebilir.
Yani klimalı ortamlarda kuru kuru öksürmeye başlarsanız dikkatli olun. Korunmak içinse su depoları, soğtma tankları, kpalı havuzlar, duş başlıkları, jakuziler temiz tutulmalı. Klorlama yeterli değil. En önemlisi klimalarınızın bakımını düzenli olarak yaptırın ve klimaların üflediği hava ile direk temastan kaçının. Bu hastalık otel, gemi ve hastanelerde solunum ile bulaşıp salgın haline gelebiliyor ama insandan insana geçmiyor.