Nikotin Nasıl Temizlenir?
Yüksek oranda uyarıcı etkisi olan nikotin uyanıklık hissi verebilen, hafıza ve dikkati arttıran yapısı ile sinirleri yatıştırdığına dair psikolojik bir yanılsama yaşamanıza sebep olur. Bağımlılık etkisi ile ortaya çıkan bu yanılsama, vücudunuzdaki damarların yapısını bozarak çeşitli rahatsızlıklara sebep olur.
Kalp krizi riskinin artması ve kronik kalp rahatsızlıkları nikotin sebebiyle ortaya çıkan ciddi hastalıklar arasında yer almaktadır. Kandaki oksijeni de negatif etkileyen nikotin zaman içerisinde kanser oluşumunu da tetikler.
Bol Su Tüketilmeli
Ağız ya da deriden vücuda karışmış olan nikotinin beyine ulaşması sadece 7 saniye sürmektedir. Sürekli alınan nikotinin vücudu terk etme süresi ile idrar yolu ile 6 ile 9 saat kadar sürmektedir. Vücudunuzdaki nikotini hızlı bir şekilde dışarıya atmanın yolu bu yüzden bol su tüketmektir.
Günde 1.5 ile 2 litre kadar su tüketirseniz böbreklerinizi çalıştırır ve terleme yoluyla da nikotini dışarıya atabilirsiniz. Antioksidan etkiye sahip gıdalar tüketmeniz de nikotinin hızlı bir şekilde temizlenmesini sağlayabilir. Örneğin C vitamini açısından zengin olan sebzeleri ve meyveleri bol bol tüketerek nikotini temizleyebilirsiniz.