Dünyanın Hangi Katmanı Sürekli Hareket Halindedir?
Güneşe en yakın olan 3. Gezegen dünyadır. Bilinen yaşam ve sıvı su bulundurduğu bilinen tek astronomik cisimdir. Kaynaklara göre 4,5 milyar yılların öncesinde oluşmuştur. Kendi bünyesine ait bir yer çekimi bulunmaktadır: bu sebeple güneş ve ayla tepkimeye girmektedir. Dünyanın eğik olması sebebiyle mevsimleri görülmektedir. Gezegenler arasında hacimce ve kütlece en büyük fertlerinden olmasının yanı sıra çok yoğun bir gezegen olması hakkında bilgi sunulmaktadır.
Dünya ismi nereden gelmektedir?
Dünya, günümüze Arapça kökenli olan yeryüzü anlamında olan sözcüğünden alınmıştır.
Yaşadığımız dünya nasıl oluşmuştur?
İlkel dünyanın oluşumu 4.54±0,04 milyar önce başlamıştır. Güneş oluştu ve evrime uğradı. Oluşum sonrasında kara parçalarına yani gök taşları çok sayıda çarpışma yaşanmaktadır. Bu sebeple gezegenler, okyanusların oluşumuna sebep olmuştur genel kültür olarak bilinmesi bir kavram.
Göktaşları yapısında bulunan donmuş buzlar, silikat ve metal yapılar, karaların oluşması için gerekli görülen maddeler ve sağlanması sonucu, dünya üzerinde başlayan canlı bir hayat bizleri bekliyor.
Dünyanın gözlenebilen katmanları nelerdir?
Atmosfer: Gaz katmanı olarak da bilinen bu atmosfer, gaz katmanı deniyor ama o kadar basit değil. İçerisinde birçok gaz karışımından oluşmakta. Yaşadığımız yeri güvenli hale getiren atmosfer biz canlılar için yaşaması için şart. Yer çekiminin bittiği yerde atmosfer biter uzay başlar ve yaşam son bulur. Atmosferin kendi içerisindeki 5 katmanı:
Troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer ve ekzosfer olarak ayrılmaktadır.
Hidrosfer: Su katmanı olarak da bilinen hidrosfer, bilindiği üzere taş küreyle iç içe canlılar için yaşam formu oluşturan bir birleşimleri vardır. Su canlıların en önemli kaynağıdır.
Litosfer: ele alınması bakımından taş küre ya da yerkabuğu olarak bilinir. İnsanlar, hayvanlar ve bitki üzerinde olan katmandır. Bunu gözlemlemek istenirse dağlara gidilip katman olan litosferi incelemeliyiz.
Dünyanın gözlenemeyen katmanlar nelerdir?
Dünya toplamda 5 katmandan oluşmakta sizlere bunlardan gözlem yapılabilen kısımlarını anlattım. Şimdi ise gözlem yapamadığımız katmanlarından bahsedeceğim. 2 katmandan oluşan dünyanın içi olarak da bilinebilir bu katmanlarda yaşam olabilir mi sorusuna asla çok sıcak olduğu söylenmektedir.
Pirosfer: bu tabaka, yer kabuğunun altında yer almaktadır. İçerisinde erimiş metaller, gazlar ve buhar varmış burada. Maddeler genel itibari ile akışkan bir görünüme sahiptirler. Kendini belli başlı yerlerden yani yer kabuğundan dışarı atarmış bu yeryüzüne atılan maddeye ise laf denirmiş. Pirosferin bir diğer adı ise magma tabakasıdır.
Barisfer: bu katmanla ilgili günümüzde dahi çok fazla bilgiye sahip değiliz ama sebebi ise dünyanın tam ortasında olan, çok sıcak çok büyük kütleye sahip olan bu tabaka son tabakamız olarak bilinmektedir.
Manto ne anlama gelmektedir?
Gezegen hacminin genel olarak oluşturan manto, katı denebilir haldedir; jeolojik zaman öncesinde daha akışkan bir yapıya sahip olduğu bilinmekte. Kısaca ismi Moho olarak adlandırılan üzerindeki kabuk litosferi oluşturmaktadır. Kıtasal sürüklenmeden, depremlerden, sıradağların oluşumundan ve çok sayıda başka yer bilimsel süreçten sorumludur.