Alexander Fleming kimdir?

Penisilin isimli ilaç, dünyanın en eski antibiyotiklerinden biridir. Bunun yanı sıra penisilin, bakteriyel enfeksiyonlara karşı kullanılmış ilk ilaç olma özelliğini taşımaktadır. Toksik etkilerinin az olması ile beraber enfeksiyonlara karşı güçlü oluşu nedeni ile tıpta en yaygın kullanılan antibiyotik olan penisilin Alexander Fleming tarafından bulunmuştur.

Alexander Fleming kimdir

Alexander Fleming, 6 Ağustos 1881 günü İskoçya’nın Ayrshirem Lochfield kasabasında dünyaya gelmiştir. Fleming’in babası o yedi yaşındayken vefat etti ve bu olaydan yaklaşık altı yıl sonra Alexander Fleming evinden ayrılarak Londra’ya taşındı. Burada bir teknik okula kaydolup iki sene okuduktan sonra denizcilik şirketinde dört sene boyunca kâtip olarak çalıştı. Alexander, yirmili yaşlarına gelince küçük bir mirasa sahip oldu ve bu paranın güvencesi ile tıp okumak istedi. Tıp okumaya karar verdikten sonra 1901 yılında Paddington St. Mary Hastanesi Tıp Okulu’nda üniversite hayatı başladı. Burslu olarak bu okulda eğitim almaya devam etti ve 1906 senesinde diplomasını aldı. Fleming, 1908 senesinde akut bakteri enfeksiyonları konusuna sahip tezini yazarak yüksek lisansını tamamladı. Yüksek lisansını üstün başarı belgesi ile aldı.

Fleming’in ölümü

Alexander Fleming, 74 yıllık hayatına birçok başarı ve ödül sığdırmıştır. Milyonlarca insanın hayatını kurtaran ve insanlık tarihi için yapmış olduğu çalışmalarla her zaman saygı ile anılan Fleming, 11 Mart 1955 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu.

Alexander Fleming’in aldığı ödüller

Fleming, tıp dünyasına kattıkları sayesinde 1944 senesinde şövalyelik unvanını aldı. 1945 yılında ise Alexander Fleming, Florey ve Chain beraber Nobel Tıp Ödülü’nü paylaştılar. Dünyanın en prestijli ödülü olan Nobel ödülünü almaktansa 2. Dünya Savaşı’nda birçok insanın hayatını kurtarmış olmak onun için daha onur vericiydi.

Penisilin

En güçlü antibiyotiklerden biri olan penisilin bir rastlantı sonucu bulundu. Penisilini bulan Alexander Fleming’in laboratuarı her zaman dağınık olurdu ve bu dağınıklık insanlık tarihi için oldukça önemli olan bir ilacın bulunmasını sağladı. Karışık halde bulunan deneyleri düzenli hale getirmeye çalışan Fleming, bir mantar kolonisi keşfetti. Bu mantarları dikkatlice incelediğinde bunların zararlı olabilecek bakterileri yıktıklarını gördü. Mantarın zararlı hücreleri yok ettiğinin önemini kavrayıp bir yıl sonra Penilin ismini verdiği bu buluş hakkında bir makale yayınladı. Fleming, özellikle 2. Dünya Savaşında etkisini gösterecek olan buluşunun gelişimi için çalışmalarda bulunmadı. Penisilinin daha etkili bir hale getirilmesi Ernst Boris Chain ve Howard Florey tarafından gerçekleştirildi.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir