Anestezi bölümü nedir?

Anestezi, ön lisans programına dayalı bir bölüm olmakla beraber temel amacı başta ameliyat olmak üzere anestezin ihtiyaç duyulduğu diğer anlarda anestezi işlemini hatasız bir şekilde yapacak kişileri yetiştirmektir. Anestezi bölümünü tercih etmeyi düşünen kişilerin, sağlık sektörüne ilgi duyması işlerinde daha başarılı olmalarını sağlamaktadır. Bunun yanı bu bölümü tercih etmek isteyen kişiler sorumluluğunun bilincinde olan ve soğukkanlı niteliklere sahip olmalıdır. Anestezi de görev yapacak kişiler bu birim içerisinde çalışan diğer kişiler ile tam bir uyum halinde bulanarak profesyonelce bağlı bulundukları birimde görevlerini yapmalıdırlar.

anestezi

Anestezi bölümü kaç yıldır?

Şu an eğitim sisteminde üniversite seçme sınavı olarak öğrenci seçen Yüksek Öğretim Kurumları Sınavında yer alan TYT sınavından alınan puan ile anestezi bölümlerinin alımları yapılmaktadır. TYT puanıyla girilen bu bölümün eğitimi iki yıl içerisinde tamamlanmaktadır. Öğrenciler bu bölümden mezun olabilmeleri için 120 AKTS’yi doldurmaları gerekmektedir. Ayrıca okudukları üniversitelerin mezuniyet koşullarını da eksiksiz yerine getirmeleri gerekmektedir.

Anestezi bölümünde bulunan dersler nelerdir?

Anestezi bölümünde okuyan öğrenciler iki yıllık öğrenim hayatlarında birçok önemli ders almaktadırlar. Bu bölümde yer alan derslerden bazılarını, üniversitede anestezi bölümünü okumak isteyen kişiler için bir ön bilgi olması amacıyla derledik. Bu derslerden bazıları sırası ile şu şekilde sıralanabilir. Enfeksiyon Kontrol ve Sterilizasyon Esasları, Sistem Hastalıkları, Beslenme İlkeleri, Enteral, Parenteral Beslenme Temel Anestezi, Cerrahi Hastalıklar ve İşlemler Enfeksiyon Kontrol ve Sterilizasyon Esasları, Biyomedikal Teknolojisi, Enfeksiyon Hastalıkları, Klinik Anestezi, İleri Yaşam Desteği Uygulamaları isimli dersler bulunmaktadır.

DGS ile geçebilecekleri bölümler

Dikey geçiş sınavı olan DGS sınavında gerekli olan başarıyı yakalayan iki yıllık ön lisans programı olan anestezi bölümünden bazı 4 yıllık lisans bölümlerine geçilebilir. Bu bölümdeki öğrenciler dikey geçiş sınavında başarılı olarak sosyal hizmet, hemşirelik, hemşirelik ve sağlık hizmetler, sağlık yönetimi ve acil yardım ve afet yönetimi gibi dört yıllık lisans programlarına geçiş yapabilirler. Bu sayede anestezi bölümünde kalmak istemeyen kişiler üniversite sınavına tekrardan girmeden bölüm değiştirebilirler.

Anestezi bölümünden mezun olanlar ne iş yapar?

Ön lisans programı olan anesteziden mezun olan kişiler hastanelerde bulunan ameliyat birimleri kapsamında görev yaparlar. Bu kişilerin asıl görevi ise ameliyat edilecek hastayı hazırlamak ve anesteziyi hatasız bir şekilde gerçekleştirmektir. Anestezi bölümünden mezun olan kişiler üniversite hastanelerinde, eğitim ve araştırma hastaneleri, özel hastaneler ve devlet hastanelerinde görev yaparlar.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir