Bilişimde Kuantum Çağına Geçiş

Elektronik cihazların bilgiyi nasıl depoladıklarına dair devrim niteliğinde olağanüstü bir başarı elde edildi. Tek bir atomu tek bir bilgisayar parçası olarak kullandılar. Daha ne kadar küçülebilir ki demeyin artık bilgisayarlarda bellek depolama atomik oluyor! Peki, bu başarı hikâyesi nasıl? Öğrenmek için okumaya devam edin…

Mikro Çipler Küçüldükçe Küçülüyor!

Şu ana kadar, geliştirilen en küçük manyetik depolama, 3 – 12 atomdan oluşan gruplardan oluşuyordu. Holmiyum atomları ise “0” veya “1” bitine eşdeğer aralıkta olabiliyor. Araştırmacılar, daha önce böyle küçük depolama aygıtlarının başarılmasının imkânsız olacağını düşünüyorlardı ya da en azından kararsızlardı, çünkü bu seviyede klasik fizik alanından çıkıp kuantum dünyasına giriyorsunuz. Holmiyum atomları arasında kuantum mekanik etkileri olduğu ve çok yoğun bir şekilde paketlenerek küçük yoğunluklu depolama sistemleri için dalga açabilirliği keşfedildi.

kuantum çağı

kuantum çağı

Süper beyinlerden oluşan araştırma ekibi Holmiyum atomlarını magnezyum oksit üzerine yerleştirdiler ve daha sonra bireysel atomlara bir elektrik akımı uygulamak için bir tarama tünel mikroskobu kullandılar. Bunu yaparak, bu atomların manyetizasyon yönünü değiştirebilirlerdi. Takım sadece bu bildirileri yazabilmenin yanı sıra onları okumakla kalmadı, atomların yüksek manyetik kararlılığını da sergiledi.

Mikroçiplerdeki Gelişme Geleceği Nasıl Etkileyecek?

Bu araştırma, ticari depolama ortamında, veri depolamayı minyatür hale getirme imkânlarını genişletecek yeniliklere yol açabileceğini ve önümüzdeki on yıllarda teknoloji devlerinin rekabet etmeye devam etmek için kuantum teknolojilerine geçiş yapmak zorunda kalacaklarını gösteriyor.

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir