Bir Saat Neden 60 Dakikadır?
Saat kavramının 60’arlık periyotlar aralığında yer almasının hangi sebepten ötürü geliştiği her zaman merak konusudur. Neden 100 ya da 30 olmadığına dair bir merak duygusu kişilerde uyanabilir. Son birkaç yüzyıldır saat konusunda bu ölçü birimleri dünya genelinde kullanılmaktadır. Bu yüzden de bir saat neden 60 dakikadır gibi bir soru da ortaya çıkabilmektedir. Ancak bu şekilde gelişmesinin diğer tüm faaliyetlerde olduğu gibi temel nedenleri bulunmaktadır. Bilimsel ilerlemeler hususunda oldukça önemli nedenleri de kendini gösterebilmektedir. Bu hususta oldukça eski dönemlere inmek adına hareket edildiğinde gereken cevaplar bulunabilir. Bu sebepler hakkında bilgi sahibi olmak da ancak bu şartlar altında mümkündür.
İlkel dönemlerde var olan medeniyetlerin zaman kavramını belirleme hususunda gökyüzünü izlemeleri ve gözlemlemeleri durumu ortaya çıkan bir gelişmedir. Güneş’in var olan değişim açılarına bağlı olarak günün dilimlerini ortaya koydukları da ifade edilmektedir. Doğal değişimlerden ötürü de mevsimlerin gelişim sürecinin ele alınması da gözleme dayanıyor. Ay döngüleri hususunda da haftaları belirleme durumu antik dönemlerde kendini gösteriyor. Bu ölçümler ve belirlemeler doğrultusunda da günümüzde gelişimler gösterilerek, zaman ölçüm birimlerinin periyotlara bağlı olarak ortaya çıkmasında da etkindir. Hafta, ay, yıl ve saat gibi zaman terimlerinin belirli sayılarla ölçülecek konumda da yer almaktadır. Bu hususta da medeniyetlere göre farklı ölçüm birimleri kullanılsa da günümüzde belirli bir ölçüm yöntemi geliştirilmiştir.
Sümerlerin 60lık Sistemi
Sümer zamanından beridir zaman kavramına dair ölçümler gerçekleştirilmeye başladı. Sümerlerin 60lık sistemi hususunda da günümüze en uygun ölçümler baş göstermektedir. Kişilerin gündelik hayatlarında tekrar eden olayların zamanlarını belirlemek ve önceden tedbir almak adına antik medeniyetlerde zaman ölçümü önemli bir husus olarak görülmeye başlamıştır. Sayı sistemleriyle zaman kavramı birleştirilerek, yıl ve gün odaklı bir durum ortaya çıkarılmıştır. 12lik ve 60lık sayı dizileri doğrultusunda da en ideal zaman kavramının ölçümü faaliyeti içinde yer almışlardır. Ancak hangi sebeple bu yönde hareket ettikleri ve seçim yaptıkları öğrenilmemiştir. Ama bu konuda teoriler de bulunmaktadır.
Saat Ölçümünün Tarihi
Sümerler ve Akadlar’dan sonraki zaman diliminde MÖ 18. Yüzyıl içerisinde Babiller de bu hususta ölçümleri gerçekleştirmişlerdir. Saat ölçümünün tarihi hususunda 360 derecelik daireyi ortaya koyarak, farklı astronomi çalışmalarını meydana getirmişlerdir. Böylelikle gökyüzünde yer alan her bir yıldızı kaydetmekte ve hareketlerini incelemeye de başlamışlardır. Büyük İskender de bu bilgileri kullanarak Yunanistan ile Hindistan arasındaki bölge içerisinde kullanılmasını sağlamıştır. Bundan dolayı da hem 60lık hem de 10luk sistem geniş bir çerçevede kullanılmaya başlanmıştır. Günümüze kadar gelen ve en etkili zaman ölçümü işlemleri olarak bilinen bir konumda da yer almaktadır. Derece, dakika ve saniye düzeni de buna bağlı olarak oluşumunu tamamlamıştır.