Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Günümüzden çok da uzak olmayan geçmişte evlilik yaşının çok fazla düşük olduğu herkesçe biliniyor. Birçok kişi o dönemde evlilik kararı almanın ne kadar ciddi bir konu olduğunu fark edemeyecek yaşta olduğu ve ebeveynlerin olumlu yönlendirmeleri olmadığı için bilinçsiz evlilikler ortaya çıkıyordu. Hangi zaman diliminde yaşandığının farkı olmaksızın her boşanmada en çok çocuklar yara alıyor.
Yapılan araştırmalarda boşanma oranının en yüksek olduğu dönemin evliliğin ilk 5 yılı olduğu söyleniyor. İlk 5 yıllık süreçte ayrılan çiftlerde, pek tabii çocuk yaşı maksimum 5 oluyor ve 5 yaşındaki çocuğun çok olgun tavırlar sergilemesi, bu durumdan etkilenmemesi imkansız olduğundan ötürü, minimum düzeyde etkilenmesi için uğraş verilmelidir.
Boşanma Sürecinde Çocuklarla İletişim
Küçük yaşlardaki çocuklara süreçle alakalı neredeyse hiçbir açıklama yapmamak çocuğun kendisini suçlamasına, kaygılanmasına ve kendini güvende hissetmemesine yol açar. Aile profesyonel anlamda psikolojik destek alarak çocuğu duygusal anlamda koruyacak önlemler geliştirebilir. Bunun dışında çocukla yapılacak olan konuşmalarda dürüst olmak önemlidir. Çocuklar kimin haklı, kimin haksız olduğundan ziyade gelecekle ilgili endişe duyarlar.
Çocukla kurulan iletişimde olabildiğince dürüst bir konuşma yapılmalıdır. Fakat onun algılayamayacağı ya da anne veya babaya cephe almasına sebep olabilecek konuşmalardan kaçınılması çocuğun arada kalarak kendisini yıpratmasına engel olabilir. Ergenlik dönemi çocuklarda uysallıktan uzak olunan bir dönem olduğu için bu dönemlerde çok daha temkinli olunmalı ve çocuk ilgisiz bırakılmamalıdır.