Kaplumbağa Neden ve Ne Zaman Kabuğuna Saklanır
Kaplumbağalar son derece yavaş canlılar olmasının dışında da üzerinde bulunan sert kabukları ile de insanoğlunun merakını çok eski dönemlerden bu yana oldukça cezp etmiştir. Hatta kaplumbağalar bu özellikleri ile de bilim dünyasında da son derece önemli bir konu olarak ön plana çıkmış ve bilim insanlarının üzerinde fazlası ile uğraşmasına neden olmuştur.
Kaplumbağa Kabuğu Nasıl Oluşur?
2013 yılının mayıs ayında yayınlanan Current Biology dergisinde kaplumbağaların 40 milyon yıl öncesine kadar uzanan bir kökeni olduğu belirtiliyordu ancak yeni bulgular kaplumbağaların kökeninin 40 milyon yıldan çok daha fazla olduğu hatta 260 milyon öncesine kadar uzandığı tespit ediliyor.
İnsan kemiklerin yer alan ve ana mineral olarak tespit edilen kalsiyum fosfatın kaplumbağa kabukları içinde ana mineral olduğu tespit ediliyor. Özellikle de embriyo döneminde olan kaplumbağaların kaburga kemikleri ile sırt kemiklerinin füzyon yöntemi ile kaynaşmaları sonucunda kabuğunun geliştiği anlaşılıyor. Modern bilim dünyasında kaplumbağaların kabuklarının üst kısmı carapace, alt kısmı ise göğüslük manasına gelen plastron olarak adlandırılıyor. Bu iki kısımda köprü görevinde olan bir kemik ile birleşiyor.