Kızamık nedir? Kızamık Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Hemen her çocuğun tabiri caizse korkulu rüyası kızamık virüsünün meydana getirdiği akut, döküntülü olarak geçirilen bir tür enfeksiyon hastalığıdır. Hava damlacıkları yoluyla bulaşan ve kısa süre içerisinde yayılan bu enfeksiyon hastalığının kuluçka süresi ile 10 ile 14 gün arasında değişmektedir.

Hastalıkla ilgili ilk şikâyetlerden iki gün gibi bir süre önce döküntü ile başlar. Ardından gelen dört gün ise hastalığın en bulaşıcı olduğu dönemdir. Kızamık hastalığının en bilinen özelliği ise bir kez geçirdiyseniz ömür boyu bağışıklığın olmasıdır.

kızamık

Kızamık Belirtileri

Kızamık hastalığının belirtileri, ilk 3 gün içerisinde hafif ve yüksek ateş, burun akıntısı, kuru öksürük, gözler kızarıklıktır. Ayrıca yanak ve üst azı dişlerinin yanında bulunan diş etlerinde meydana gelen beyaz noktalardır.

Sonraki 4 ile 8 gün arasında ise yüksek ateş en bilinen belirtilerdendir. Bu aşamada da döküntü, kulak arkası başta olmak üzere başlayıp önce gövdeye ardından ise bacak ve kollara gelir. Belirli bir müddet geçtikten sonra ise solma meydana gelir ve geçici vaziyette renk değişiklikleri kalır. Ayrıca ışığa karşı gözlerde hassaslaşma da görülebilir.

Kızamık Tedavi Yöntemleri

Eğer kızamık hastalığına yakalanıldıysa ilk olarak hasta kendini izole etmelidir. Bu izolasyon süreci en az 10 gün süreyle olmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi yatak istirahati de oldukça önemlidir.

Bunun dışında her şikayetin ayrı bir tedavi yöntemi vardır. Bu tedavi yöntemleri genel olarak öksürük şurubu, ateş düşürücü ilaç ve ağrı kesicidir.

Antibiyotik tedavisi ise sadece bakterilerden kaynaklı komplikasyon meydana geldiğinde verilir. Eğer kızamık olan bir çocukla temas varsa bu durumda tespit edilen temaslılara Gamma Globülin yapılır. Bu sayede hastalık daha da fazla ilerlemeden önlenebilir.

Genel olarak özetleyecek olursak her çocuğun kızamık geçirmesi gibi bir ihtimal vardır. Bu nedenle olası bir hastalık durumunda çevredeki diğer bireylerinde olumsuz etkilenmemesi için mutlaka izolasyon gereklidir. Bu sayede hastalık en hafif şekilde atlatılırken bir başkasına da geçmemiş olur. Malum olduğu üzere kızamık hava damlacıkları yoluyla bulaştığı için temaslı kişilerinde hastalığa yakalanmasa bile mutlaka maske takması ve eğer mümkünse gönüllü karantinaya girmesi sağlıklı olacaktır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir