Saç Beyazlamasını Nedeni Nedir
Kuşkusuz saçlara ak düşmesi kişinin yaşlılığın bir habercisi olarak nitelendirilir. Elbette ki her insan doğar, büyük ve hak vaki olunca hayatını kaybeder. Lakin saçlarda oluşan aklar kişinin yaşlanması ile ilgili çok fazla bir durum değildir. Günümüzde birçok yaşı genç insanın yaşlarında da ciddi oranda aklanma göze çarpar. İnsanların saç kısmı kök ve gövde olmak üzere iki aşamadan oluşur.
Kökün sağlam olması gövdenin de uzun süre kullanım imkanı sağlamasını gerektirir. İnsanların saçlarını besleyen ve onların renk kazanmasını sağlayan yapı kök bölgesindedir. Saçın renkli olmasını sağlayan yapı ise melanosit olarak ifade edilir. Saçlarda oluşan beyazlanma saç kökünde hücresel pigment kaybından başka bir şey değildir.
Saç Beyazlamasında Genetik Faktörler
20’li yaşlardan sonra kişileri saç köklerinde melanosit üretimi azalmaya başladığı saçlarda renk değişimi kısmi olarak başlamıştır. Oluşan melanosit üretimin azlığı yeni köklenen saçların beyaz çıkmasına neden olur. Bu durum özellikle 30 yaş sonrası yeni köklenen saçlarda çok daha barizdir.
Bu yaş gurubundaki insanların çıkan yeni saçlarının rengi ya gri olur ya da beyaz olur. Saçların beyazlamasında genetik faktörleri de göz ardı etmemek gerekir. Babasının saçları kısa sürede beyaz olan bir insanın kendi saçlarının beyaz olması da muhtemeldir. Bu sadece saç için değildir. Sakal kısmında da yeni çıkan sakal köklerinin beyaz gelmesi de muhtemeldir. Tıpkı bu durum genetik kellik nedeni ile aynıdır.