Teknoloji Çağında Ebeveyn Olmak
Anne baba olmak dünyanın en güzel ve ağır sorumluluğu. Özellikle içinde bulunduğumuz digital çağ, ebeveynliği içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Çocuğun zorluklarla başa çıkma becerilerinin geliştirilmesi, kendiyle barışık sevgi dolu bir birey olabilmesi doğru ebeveynlik ile mümkün. Anne babalar çocuklarını mutsuz etmemek için istediklerini yapmalarına izin veriyor ama bir yandan da “Acaba doğru mu yaptım?” sorusu içlerini kemiriyor. Çocuk psikologları anne babaların sık sık yaptığı yanlışları altı madde halinde şöyle sıralıyorlar.
Büyük Hatalar
1- Özellikle annelerin konuşma şekli çoğul söylemdir. Sınavdan iyi not aldık, baba bizi tatile götürecek gibi ifadeler kullanırlar. Bunun yapılmaması gerekiyor. Sen ve ben ifadesi çocuklarla iletişimde çok daha doğru. 2- Bir diğer yanlış ifade çocuğu sürekli övmek. Sen mükemmelsin sözü çocukta narsizmi körükler. Takdir edilen çocukların özgüveni gelişir, gereksiz yere pohpohlanan çocuklar ise sadece şımarırlar. 3- Cinsiyet ayrımı ciddi bir problemdir. Kız çocuklarına aşırı koruyucu, erkek çocuklarına ise egolarını pohpohlayıcı tavırlar takınmak yapılacak en bütük yanlışlardan biridir.
Çocuklarınızı karma takım oyunlarına alıştırın. 4- Onları yemek yemeğe zorlamayın. Bu ilerde yeme bozukluklarına kadar götürecek kötü bir ısrardır. 5- Giymezsen hasta olursun gibi sonu kötü biten cümleler kurmayın. Bunlar erken yaşta bilinçaltında büyük korkular oluşturur. 6- İletişimi kontrol edin. Dış uyaranları denetleyin. Bir yaşına kadar televizyondan uzak tutun. Daha sonraki yaşlarda bilgisayar, televizyon, cep televizyonu gibi aygıtların kullanımında sınırlamalar koyun.