Yalan Söylemenin 3 Temel Nedeni ve Size Maliyeti
İnsanlar çoğunlukla eylemlerinde tamamen bilinçlidir, ama aklımızı etkileyen sebeplerin ne olduğu ve ne kadar çok yalan türü olduğu bilmek, aklınızın sınırlarını zorlayabilir. Yalanların nedenini bulabildiğinizde birçok hoşnutsuz durumu çözümlemeniz kolaylaşır. En temel yalan söyleme nedenleri ise şöyle:
- Kaçış: İnsanın büyük çoğunluğu gerçeklikten bir “kaçış” olarak yalana başvuruyor. Bu, “paralel gerçeklik” olarak bilinen, gerçekte başka bir şey olduğunda tamamen kusursuz durumda olduğumuz ve gerçekten zevk aldığımız şeyleri yaptığımız bir fantezi yaratıyor.
- Düşük özbenlik: Yalan söylemeye alışmış insanların özsaygı eksikliği temel sebeptir. Bu özellikleri onları güvenlik açığına, başarısızlıktan korkmaya ve arzuladıklarını yapmaya ya da aramaktan kaçınmaya davet eder.
- Saf doğrular: Doğal olarak saf ve temiz duygular olarak adlandırdığımız şeylere sahibiz. Bu, bir kişi kendisini yalan söylememek için kontrol etmediğinde, psikolojik ve hatta fiziksel hasara neden olabilen iç güçtür. Yalanı saklamaya çalışmak daha da kötüleşen kısır bir döngüdür.
Yalanlar Bizi Nasıl Etkiler?
Yalanlar, stres, kaygı, ağrı ve benlik saygısı gibi önemli faktörlerin bir sonucudur. Stres ve kaygı, bir yalan uzun süreler boyunca tutulması gerektiğinde de yansıtılır. Bu takip rahatsızlığı zaten stres getiriyor ve her şey hakkında uyanıklık arasında bir yerdedir. Ciddi sonuç, moral kaybı ve iç sıkıntı durumumuzun artmasıdır.
Yalanlar iletişimimizi değiştirir ve bize huzursuzluk verir. Ayrıca, hem kendimizi hem de çevremizi etkileyen hastalıklara ve psikolojik değişikliklere neden olurlar. Bir çözüm olarak, gerçeği söylemek en iyisidir. Durumu tam bir özgürlük, saygı ve iyi iletişimle tartıştığınızda çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığını göreceksiniz.